Днес следобед в София се очаква да се съберат желаещи да

...
Днес следобед в София се очаква да се съберат желаещи да
Коментари Харесай

Луковмарш и антифашистко шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни!“ в София

Днес следобед  в София се чака да се съберат искащи да вземат участие в шествие, наричано Луковмарш,  макар че  няма координиране от страна на Столичната община. 

Шествието се провежда на 13 февруари, защото на този ден през 1943 година е погубен ген. Христо Луков. Луков е министър на войната на Царство България в интервала 1935 - 1938 година Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и поради активността си като началник на мощно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков постоянно е подложен на критика остро и получава спорни исторически и политически оценки. 

Организаторите от Българския народен съюз са оповестили като мото: „ Ние не капитулираме “ . Миналата година събитието беше лимитирано до протест пред къщата на военачалник Христо Луков, напомня БНР.

Часове преди самото шествие  Прокуратурата настоя на Луковмарш да се съблюдава публичният ред.  Върховната административна прокуратура подреди на Министерство на вътрешните работи и общината в София да проследят дали на днешния Луковмарш се съблюдават противоепидемичните ограничения и да не позволяват нарушавания на публичния ред. В известието на ВАП се показва, че всички лица, когато се намират на  открити публични места,  на които има скупчване на хора и  неспособност за съблюдаване на физическа отдалеченост от 1.5 м са длъжни да имат сложена защитна маска за лице  за еднократна или многократна приложимост.

По-рано денем в централната част на столицата се организира и годишното антифашистко шествие  под надпис „ Без нацисти по улиците ни! “. Целта на тази проява е да сплоти всички, които се опълчват на омразата, употребата и разделението; в поддръжка на равенството и човечността.

Протестът прерасна в шествие по централните софийски булеварди. Участниците се оповестиха срещу омразата и разделянето и в поддръжка на равенството без значение от раса, етнос, пол и икономическо състояние. Протестиращите скандираха „ София не е фашистки град “ и носеха плакати с надписи „ Хора, бдете! “ и „ Без нацисти по улиците ни! “. Срещу Луковмарш се оповестиха и разнообразни партии, и неправителствени организации. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР